Τετάρτη
23 Απριλίου 2014

Καμία γνωστή γιορτή..
Ξέχασες το κωδικό;
Αρχική >> Νησιά Αιγαίου >> Νομός Χίου >> Χίος >> πληροφορίες - Αρχιτεκτονική
Χίος - Αρχιτεκτονική
 • Αρχοντικό

  Χίος - Αρχιτεκτονική

  Αρχοντικό  

 • Οθωμανική κρήνη

  Χίος - Αρχιτεκτονική

  Οθωμανική κρήνη  

 • Μεστά Χίου

  Χίος - Αρχιτεκτονική

  Μεστά Χίου  

Η Χίος είναι ένα συνονθύλευμα μεσαιωνικών οικισμών, δυτικών και ανατολικών επιδράσεων, λόγω της μακρόχρονης γενοβέζικης και τουρκικής κατοχής, βυζαντινής αρχιτεκτονικής και νεότερης ελληνικής λαϊκής τέχνης. Η εναλλαγή λευκών, μαύρων ή πράσινων σχεδίων σε πέτρα ή μάρμαρο, μαζί με το δίχρωμο ασβεστόλιθο, ξαφνιάζουν τον επισκέπτη, μαρτυρώντας ταυτόχρονα, την ομοιότητά τους με τα κτίρια της Γένουας.

Μυτερές οροφές, σκαλιστά μάρμαρα, πέτρα, μπαλκόνια, πατώματα από χρωματιστά μάρμαρα, γύψινα βαμμένα σε τουρκουάζ, μεγάλες σκεπαστές είσοδοι, σκεπαστοί διάδρομοι, κήποι με κρήνες, σιντριβάνια ή πηγάδια δίνουν ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα, με Ιταλικές επιρροές.

Τα Μεστά, οι Ολύμποι, η Καλαμωτή και το Πυργί, είναι τα μεσαιωνικά χωριά της Χίου. Τα σπίτια είναι το ένα δίπλα στο άλλο, προσφέροντας ένα πολύ περιορισμένο χώρο διέλευσης στον πεζό. Στο κέντρο ήταν κτισμένος ο κεντρικός πύργος που περιβάλλεται από ένα ακόμα τείχος. Ερείπια τέτοιων πύργων σώζονται ακόμα και σήμερα στο Πυργί και στους Ολύμπους.

Στον Κάμπο ήταν κτισμένα τα αρχοντικά του νησιού. Δεν έχουν διασωθεί πολλά, λόγω του σεισμού του 1881. Παρόλα αυτά, με όσα έχουν διασωθεί μπορούμε να συλλέξουμε πληροφορίες για την αρχιτεκτονική τους. Άξονες συμμετρίας, θολωτές κατασκευές, μνημειώδεις κλίμακες, μαρτυρούν δυτικές επιδράσεις, με μορφολογικά στοιχεία μπαρόκ.
 

Σχόλια
Φόρμα
Επικοινωνίας
Στοιχεία Επικοινωνίας
Παρακαλώ, συμπληρώστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας.
*
Μήνυμα
 Συμπληρώστε το μήνυμα σας.
*
CAPTCHA
Αυτή η ερώτηση γίνεται για να διαπιστωθεί ότι δεν πρόκειται για αυτοματοποιημένο πρόγραμμα που μέσω της σελίδας αποστέλει email (spam).
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Photo
Gallery

2011 Copyright Greekchoices | Developed by Dualmind Team